Ψάχνοντας το θέμα έκθεσης

Print Friendly

ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακαλύψατε πολλές διευθύνσεις σχολείων ή φορέων στα οποία προβάλλεται με απλό και αισθητικά σύγχρονο τρόπο η περιοχή τους ή η πόλη τους. Σ’ ένα κείμενο – πρόσκληση τριών παραγράφων το οποίο απευθύνεται στους μαθητές ενός Γυμνασίου μιας άλλης περιοχής της χώρας καλέστε τους να επισκεφτούν την περιοχή σας.

Κριτήρια αυτοαξιολόγησης

  • Το κατάλληλο ύφος κειμένου
  • Η αξιοποίηση των τεχνικών ανάπτυξης παραγράφων
  1. Με παράδειγμα με αιτιολόγηση
  2. Με σύγκριση – αντίθεση

 

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Πρόλογος: αφορμή επιστολής –ποιος γράφει την επιστολή/με ποια ιδιότητα –σκοπός επιστολής

Κύριο θέμα:

παράγραφος 1 : Σύγκριση- Αντίθεση (σύγκριση παλιάς και νέας πόλη Ηρακλείου)

Παράγραφος 2: Παραδείγματα (μνημεία και αξιοθέατα της πόλης, )

Παράγραφος3: Αιτιολόγηση (το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης και γιατί πρέπει να το επισκεφτεί κανείς)

Επίλογος:  ευχή για πραγματοποίηση της επίσκεψης – αποφώνηση

 

Αγαπητοί συμμαθητές,

εμείς οι μαθητές του 16ου Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, με αφορμή την αναζήτησή μας στο διαδίκτυο, κατά την οποία ανακαλύψαμε το σχολείο σας και την πόλη σας, σας στέλνουμε την επιστολή αυτή για να σας προσκαλέσουμε να επισκεφτείτε την πόλη μας. Η επίσκεψή σας θα είναι μια καλή αφορμή να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που αφορούν εμάς τους μαθητές. Άλλωστε το Ηράκλειο είναι μια πανέμορφη πόλη με ιστορικό χαρακτήρα που συνδυάζει την αναψυχή με τη γνώση.

Είναι μια μεγάλη σύγχρονή πόλη, με μεγάλο πληθυσμό που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης επαρχιακής πόλης. Ωστόσο είναι ταυτόχρονα μια παλιά πόλη καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό μνημείων που υπενθυμίζουν την ιστορική της διαδρομή μέσα στο χρόνο. Η παλιά πόλη διαγράφεται από τα μεγάλα Ενετικά τείχη που την περικυκλώνουν, το μεγάλο παραλιακό κάστρο του Κούλε και τις δεκάδες πύλες από και προς το κέντρο της. Αντίθετα η καινούρια πόλη ορίζεται από τις καινούριες πολυκατοικίες, τα δεκάδες μαγαζιά, τους πολυσύχναστους δρόμους και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Το καινούριο σύγχρονο Ηράκλειο έχει γρήγορους ρυθμούς ,κίνηση στους δρόμους και πολυσύχναστο κέντρο με εκατοντάδες μαγαζιά. Το παλιό Ηράκλειο όμως είναι βγαλμένο από την Ενετική εποχή  και δείχνει να έχει το δικό του ρυθμό.

Πολλά μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Ηράκλειο αν θελήσετε να μας επισκεφτείτε. Τα πιο φημισμένα αξιοθέατα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Αξίζει να δείτε και να θαυμάσετε για την αρχιτεκτονική του το Ενετικό κτίριο της Λότζια ,όπου στεγάζεται το σημερινό δημαρχείο καθώς και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ναός χτισμένος επί Ενετοκρατίας, ο οποίος έγινε τζαμί επί Τουρκοκρατίας και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις και διάφορες εκδηλώσεις.  Ακόμα μπορείτε να δείτε το Αρχαιολογικό μουσείο , τον Τάφο του Καζαντζάκη και την Έκθεση για τον Ελ Γκρέκο. Επίσης αξίζει να φωτογραφηθείτε στην Κρήνη Μοροζίνη το περίφημο σιντριβάνι με τα πέντε λιοντάρια απ’ το στόμα των οποίων αναβλύζει νερό. Περπατώντας λίγα μέτρα πιο κάτω θα δείτε και το Φαλτέ Τζαμί και θα κάνετε τις αγορές στο λιθόστρωτο της παλιάς Λαχαναγοράς.

Εκείνο όμως που θα σας μαγέψει περισσότερο είναι η επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, μόλις μερικά λεπτά έξω απ’ το Ηράκλειο. Είναι μια ολόκληρη αρχαία πόλη που επέζησε απ’ τα συντρίμμια του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Ένα απ’ τα πιο σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα απλώνεται μπροστά σας  και θα εκπλαγείτε από τις πολύχρωμες τοιχογραφίες, τον Πρίγκιπα με τα κρίνα και το παλάτι της Κνωσού. Ακόμα και το σύστημα ύδρευσης που είχαν στον Μινωικό πολιτισμό ήταν εξαιρετικής σύλληψης για την εποχή. Θα μάθετε πολλά για έναν ολόκληρο πολιτισμό και θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια σας αυτά που μαθαίνουμε στο σχολείο.

Ελπίζω η περιγραφή μας να σας δελεάσει και να μας επισκεφτείτε. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να σας γνωρίσουμε από κοντά  και να σας ξεναγήσουμε στα μέρη που εμείς μεγαλώσαμε και να οργανώσουμε κι άλλες μελλοντικές επαφές.

Με φιλικούς χαιρετισμούς οι μαθητές του…

Comments are closed.